Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Bottle Rocket, V-1, V-twin.
Footcontrollers, midi switchers, amp switchers and Mesa Boogie products not covered.

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned

Post Reply
fendersinger
Bottle Rocket
Posts: 2
Joined: Wed Nov 02, 2016 7:49 pm
Location: Pont Hebert

Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Post by fendersinger » Wed Nov 02, 2016 8:14 pm

Hi everyone.

I recently found on the second hand market a RJM mini amp gizmo and a RRN midi cable. Both are in good condition, almost pristine.
My issue is that when i use my mesa road king 2, with the mesa footswitch it takes kind of some dancing skills to change a channel and an fx loop and a solo switches at the same time, that's why i purchased the mini gizmo to control the amp with my midi footswitch.

The fact is that when i start my amp, when i use the mesa footswitch i have the 4 channels lights of the switch on, and i have to stomp one of them at the beginning to be able to use it properly. Maybe this simultaneous lights show a midi discussion issue...
When using the mini amp gizmo in 4 channel amp mode, i just can't switch the channels but the loops, reverb, solo switches are ok and i assume it's because of the problem listed in the paragraph before (mini gizmo doesn't bear 4 simultaneous channel instructions ?)

So basically i would like to know if anyone has ever experienced this issue.

paulg2uk
Mark III
Posts: 266
Joined: Wed Jun 24, 2009 1:13 pm

Re: Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Post by paulg2uk » Thu Nov 03, 2016 5:53 am

fendersinger wrote:Hi everyone.

I recently found on the second hand market a RJM mini amp gizmo and a RRN midi cable. Both are in good condition, almost pristine.
My issue is that when i use my mesa road king 2, with the mesa footswitch it thtaakes kind of some dancing skills to change a channel and an fx loop and a solo switches at the same time, that's why i purchased the mini gizmo to control the amp with my midi footswitch.

The fact is that when i start my amp, when i use the mesa footswitch i have the 4 channels lights of the switch on, and i have to stomp one of them at the beginning to be able to use it properly. Maybe this simultaneous lights show a midi discussion issue...
When using the mini amp gizmo in 4 channel amp mode, i just can't switch the channels but the loops, reverb, solo switches are ok and i assume it's because of the problem listed in the paragraph before (mini gizmo doesn't bear 4 simultaneous channel instructions ?)

So basically i would like to know if anyone has ever experienced this issue.
Have you setup the Mini Amp Gizmo to handle a 4 chan amp? That's the only thing that comes to mind if it's not switching the 4 chans on the amp. Have you tried pushing the chan buttons themselves on the front panel of the amp gizmo? dp they switch the amp channels?

I have the same setup so I should be able to help hopefully.

fendersinger
Bottle Rocket
Posts: 2
Joined: Wed Nov 02, 2016 7:49 pm
Location: Pont Hebert

Re: Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Post by fendersinger » Thu Nov 03, 2016 6:10 am

I did set the gizmo using the 4th quick setup mode which is the 4 chan mode.
I tried using the gizmo buttons directly and none of the channel ones works, but from 5 to 8 they work as forecasted (loops solo and reverb activations)

paulg2uk
Mark III
Posts: 266
Joined: Wed Jun 24, 2009 1:13 pm

Re: Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Post by paulg2uk » Thu Nov 03, 2016 6:24 am

fendersinger wrote:I did set the gizmo using the 4th quick setup mode which is the 4 chan mode.
I tried using the gizmo buttons directly and none of the channel ones works, but from 5 to 8 they work as forecasted (loops solo and reverb activations)
That's strange I can only think its either the interface cable itself or maybe try a factory reset on the mini amp gizmo. Is it set to the correct midi channel?

User avatar
Blaklynx
Mark III
Posts: 385
Joined: Fri Aug 29, 2008 2:00 am
Location: Melbourne, Australia

Re: Mesa RoadKing 2 + Mini Amp Gizmo issue

Post by Blaklynx » Wed Nov 16, 2016 3:14 am

I have a Roadster with the RJM but haven't used it in a while.

Have a look at this video. It could give you some hints:

https://www.youtube.com/watch?v=oHhod8y7Oxo

Try a hard reset on the RJM.

RJM cable could be defective or the cable could have poor solder connection to the connector pins. Pull the connector apart and have a look.

Yanking cables over time causes cables to stress. You don't really know if the cable has been treated with care.
Gotta love tubes!
Image

If you're interested in the chicken head knob replacement on my Roadster amp, go here:
http://forum.grailtone.com/viewtopic.ph ... 98#p476098

Post Reply