New quad - large volume drop after a few minutes

Triaxis, Quad Preamp, Stereo Power series, Recto Preamp

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned

Post Reply
Rob227
Donating Member
Posts: 87
Joined: Sun Aug 29, 2010 10:02 pm

New quad - large volume drop after a few minutes

Post by Rob227 » Fri Jul 13, 2018 11:12 pm

Hi to everyone on the board! I haven't posted in around 5 years but I'm back after picking up another quad pre amp to add to my rack rig.

I was expecting to run into some issues due to the age of these units but the new unit I bought is in worse condition than the other one I have. The LDR's in my other unit still need replacing due to the GEQ fading in and out randomly but the problem doesn't happen all that often and it hasn't really gotten worse since I have owned the unit. In the new quad I just bought after a few minutes of running it the volume drops to a fraction of the normal level and it's not playable at that point. This happens across all channels and I've tried swapping in new tubes without any improvement. The settings are exactly the same as my other unit so I have to assume that some of the capacitors or other parts are starting to wear out.

I am thinking that most other quad and studio pre owners are going to be dealing with these issue soon if the lifespan of the capacitors is 20-40 years. I am hoping enthusiasts on the board here can help put together a parts list for rebuilds of these units.

With limited time to work on this I am wondering what my options are? I can send it to Mesa which is going to be expensive. If I had a good idea of the first to fail parts I could try and just replace them. Any ideas? I can do minor repairs but my electrical knowledge is limited.

Rob227
Donating Member
Posts: 87
Joined: Sun Aug 29, 2010 10:02 pm

Re: New quad - large volume drop after a few minutes

Post by Rob227 » Wed Jul 18, 2018 12:46 am

I'm going to start replacing parts since most of the capacitors are probably due. I'll start creating a parts list here to help make it easy for other quad owners that want to rebuild their units. I'm starting with the large blue caps.

2 of 220MFD - 300VDC (these are the largest blue ones on the circuit board, the closest I could find were 450VDC so I bought those, larger cap values should be ok)
4 of 30UF 500VDC (second largest blue ones)


On the LDR's I've found the descriptions below, what do these numbers mean? How do I know the values the codes represent and find an alternate to replace them with if I can't find the originals?

21L883 - 9107 - ASSM.IN RP
21L884 - 9040 - ASSM.IN RP

Rob227
Donating Member
Posts: 87
Joined: Sun Aug 29, 2010 10:02 pm

Re: New quad - large volume drop after a few minutes

Post by Rob227 » Fri Nov 09, 2018 6:44 pm

I wanted to share some information here after solving the volume drop issue in my latest quad pre amp. I took the quad pre to a Mesa authorized repair shop in my area and they cleaned the entire unit out with contact cleaner, tested the unit and weren't able to find any problems. The volume drop issues have not returned after months of having the unit back so a thorough cleaning seemed to have fixed the problem.

A few other notes of interest I found out after asking various questions is that the big capacitors I listed in the last post are not part of the audio circuit and would not cause a volume drop. The tech told me that the orange caps are usually the ones to fail.

One other detail I found out about the LDR's causing the problems in my other quad are that they are no longer in production. A replacement of similar value could be substituted but could change the tone of the pre amp.

User avatar
jediguitarist
Mark II
Posts: 127
Joined: Fri Nov 16, 2012 4:55 pm
Location: East Coast, New Jersey

Re: New quad - large volume drop after a few minutes

Post by jediguitarist » Fri Nov 09, 2018 9:59 pm

Wow, I had the exact same issue about 5 years ago. Same thing. Brought it to an authorized repair shop. Explained the problem.

The tech called me up the next day and said he cleaned it and couldn't recreate the volume drop after playing though it for over an hour.
Haven't had the volume drop happen again in over 5 years.

You have me wondering how many techs ripped off owners when all it needed was a simple cleaning.

93 97 98 PRS CE24
94 98 G&L Legacy
94 G&L ASAT Special
95 G&L S-500
99 Peavy Wolfgang
11 Gibson LP Studio 60

69 Bandmaster Head
88 Quad Pre
91 & 92 Simul 295
92 DC-5
96 Mark IV Maple/Wicker
98 5150 combo
08 Mark IV Wide

Friedmett
Mark II
Posts: 113
Joined: Tue May 16, 2006 7:21 am

Re: New quad - large volume drop after a few minutes

Post by Friedmett » Mon Jan 14, 2019 7:16 pm

My Quad is now back in trial mode as I realized that I have yet to see how good the recording outputs are and so I hooked it up to my Tascam 414 4 track cassete deck.

For monitors I use my Beomaster 6000 for it's rca plugs from the 414.

At first I tried A to input on 414. It sounded between good and bad. Some sounds ok but changing to B and now I agree with the manual saying no mic up is really needed.

Yes it sounds that good!

However I have had little use with the Quad the last 15 years or so the state of it working has come to my attention.

The FU2 board needs a cable as the plug is broken and will not switch on anymore. I have gotten a Rockman midi octopus which will handle midi and switching + there is currently a cable guy for Quad preamps on Ebay.

I experienced early on when I got the Quad that I have some volume drop on channel 1 rhytm only but just found out that volume control for channel 1 is dirty. All of the controls needs to be cleaned! With the volume on 5,5 its ok but from 6 to 9 hardly anything and 10 its back again.

So it is time for getting some contact cleaner and small brushes for input jacks. Otherwise the Quad sounds amazing. It is a 1990 220 volt version non midi.

MkIII Renegade
Mark III
Posts: 181
Joined: Fri Jan 28, 2005 5:32 pm

Re: New quad - large volume drop after a few minutes

Post by MkIII Renegade » Sun Mar 17, 2019 9:02 pm

Rob227 wrote:
Fri Nov 09, 2018 6:44 pm
I wanted to share some information here after solving the volume drop issue in my latest quad pre amp. I took the quad pre to a Mesa authorized repair shop in my area and they cleaned the entire unit out with contact cleaner, tested the unit and weren't able to find any problems. The volume drop issues have not returned after months of having the unit back so a thorough cleaning seemed to have fixed the problem.

A few other notes of interest I found out after asking various questions is that the big capacitors I listed in the last post are not part of the audio circuit and would not cause a volume drop. The tech told me that the orange caps are usually the ones to fail.

One other detail I found out about the LDR's causing the problems in my other quad are that they are no longer in production. A replacement of similar value could be substituted but could change the tone of the pre amp.
I had the same problem recently and took it to a local guru for a thorough checkup and dreading the possible results.

Turns out a simple cleaning was all it needed. Gents, remember these old warriors are now 30 years old!!! Don't wait until you have this issue, give them a well deserved bath! :mrgreen:
Quad Preamp/2:90
MkIII+ Simul-Class & MkIVb
Mark 4x12 Stack
Charvel 650 Custom/EMG85/SLV/SLV+SPC
Charvel San Dimas I Koa USA
Jackson Soloist Pro MIJ
B.C. Rich Eagle Evo2/Air Norton
ESP Eclipse EMG 81/60
Ibanez UV7BK
Charvel 475 Exotic
Fender Tele USA

Post Reply