Presence Knob Not Working help!

Dual/Triple Rectos, Maverick, Blue Angel, Nomad, Road King, F-Series, Lone Star & Stiletto

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

Post Reply
Key
Bottle Rocket
Posts: 9
Joined: Tue Apr 22, 2008 11:58 pm

Presence Knob Not Working help!

Post by Key » Sat Jul 12, 2008 3:31 pm

So I have a 3 channel triple rec. I was playing around with it today and on channel 2 the presence knob is doing nothing. Everything else works just fine but I am getting nothing out of the presence. Any help would be great. Thanks for your time.

User avatar
Elpelotero
Road King
Posts: 4052
Joined: Wed May 18, 2005 2:57 pm
Location: MIA, NYC, CA
Contact:

Post by Elpelotero » Sun Jul 13, 2008 6:26 pm

It may be loose on the inside. Take a look inside the amp, without touching anything, and look at the pot. There's a few very small tabs that if loose, make the pot have no contact and thus unusable. If so, tighten the little tabs and that's it.
'92 Dual Recto Rev. D, Volume mod
'84 Mark IIC+ Coliseum
'85 Mark IIC++ DRG, V1 mod
Mesa Standard 4x12
1980's EV Thiele
Sold:
'92 Dual Recto Rev. C
'92 Dual Recto Rev. E
'05 Dual Recto 3ch
'84 Mark IIC+ DR
http://www.TheBoogieArchives.com

User avatar
Ibanez
Mark I
Posts: 33
Joined: Fri Feb 22, 2008 6:42 pm
Location: Quebec, Quebec

Post by Ibanez » Mon Jul 14, 2008 8:46 am

On my ROV, lead channel, the presence is only perceptible at very very high settings. If you didn't notice any changes with the presence maxed, you probably have a problem. What are your gain and other knob settings ?
2005 Rectoverb v.2 Combo
1x12" ¾ back MESA cab
G-major
1997 Ibanez RG550-LTD
2006 Ibanez RG1570

Key
Bottle Rocket
Posts: 9
Joined: Tue Apr 22, 2008 11:58 pm

Post by Key » Mon Jul 14, 2008 3:51 pm

Well I did some testing today and the presence will only work on the vintage mode. It will do nothing on raw or modern. Any idea on what this could be. I called Mesa and could not get in contact with anyone. :(

Key
Bottle Rocket
Posts: 9
Joined: Tue Apr 22, 2008 11:58 pm

Post by Key » Fri Jul 18, 2008 4:19 pm

Anyone else?

7 Strings of Hate
Bottle Rocket
Posts: 17
Joined: Mon Nov 26, 2007 10:31 am

Re: Presence Knob Not Working help!

Post by 7 Strings of Hate » Tue Jun 19, 2018 2:19 pm

I'm having the same problem. Presences knob on channel 1 only works for vintage, not modern. Anyone have any advice? I'v tested each preamp tube with some spares and they are working fine.
Mine is a 2 channel mid 90's dual.
Confront and Destroy

User avatar
deeman
Mark III
Posts: 261
Joined: Mon Jan 14, 2013 4:13 pm
Location: Chicago, IL
Contact:

Re: Presence Knob Not Working help!

Post by deeman » Wed Jun 20, 2018 8:42 am

Check the manual to be sure, but I think for the 3 channel recto, the 2nd channel's presence is optimized for the Vintage setting and the 3rd channel for modern. That may be the problem too.
Mesa Boogie 2001 3 Channel Dual Rectifier
Ampeg 4x12 Cab
Gibson 2006 Les Paul Studio
https://soundcloud.com/authoritydrive

woodbutcher65
Mark III
Posts: 161
Joined: Fri May 04, 2018 10:36 pm

Re: Presence Knob Not Working help!

Post by woodbutcher65 » Fri Jun 22, 2018 9:00 pm

The way I read the schematic....



Check the mode switch on channel 2. If it's not that then it's most likely to be the 2n6426 transistor that feed relay 8. When it's engaged, the presence control will be in the vintage circuit configuration.

Those transistors sometimes short. Less likely but not impossible: A sticky relay. Tapping on relay 8 with the eraser end of a pencil might free it up but once a relay goes sticky it needs to be replaced because it'll stick again sooner or later.


The way that circuit is set up is very interesting. I had to study it for a bit to get comfortable with my diagnosis.

My guess is, in order of likelyhood according to my lights: Bad R8 relay driver transistor, bad mode switch, sticky R8 relay.

Post Reply