my RA doesnt take pedals well

Discussion area for Transatlantic and Royal Atlantic.

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

Post Reply
Simbio
Bottle Rocket
Posts: 4
Joined: Wed Mar 20, 2013 11:15 pm

my RA doesnt take pedals well

Post by Simbio » Fri Mar 22, 2013 3:13 pm

Hello everybody, i got a new RA like 3 weeks ago and i just found that take's many pedals incredibly bad (wah, phaser, overdrives, distortions) and well, im a little worried about it.
When i turn my wah (crybaby 535q) on or my phaser a get a super harsh echo every time i play the 3rd and 4th strings from my guitar, when i use overdrives or distortion pedals and i play the 5th and 6th guitar string the amp fuzzes really bad.

Might be my cab with man o war's? might be a tube's problems? this is my first good amp and im getting a little crazy about all this.

Thank you and sorry for my english.

danyeo1
Mark IV
Posts: 750
Joined: Tue Dec 13, 2005 12:05 am
Location: Central NJ

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by danyeo1 » Fri Mar 22, 2013 7:47 pm

Simbio wrote:Hello everybody, i got a new RA like 3 weeks ago and i just found that take's many pedals incredibly bad (wah, phaser, overdrives, distortions) and well, im a little worried about it.
When i turn my wah (crybaby 535q) on or my phaser a get a super harsh echo every time i play the 3rd and 4th strings from my guitar, when i use overdrives or distortion pedals and i play the 5th and 6th guitar string the amp fuzzes really bad.

Might be my cab with man o war's? might be a tube's problems? this is my first good amp and im getting a little crazy about all this.

Thank you and sorry for my english.
An Echo? I don't how how that's possible. My friend has a Royal and I tried many pedals on it with no problem. He uses a Japanese Boss SD-1 and it sounds great with it, I've tried a BB preamp and even the Bogner Red XTC pedal with it, no problems. And the Strymon Mobius sounded great with it. You are going straight into the INPUT of the amp and NOT the effects loop right? You should only use reverb and or delay in the effects loop and maybe an EQ pedal for volume boosts.

Other than that double check your cables, try 1 pedal at a time, try to eliminate one thing at a time.
MarkIIC+,III, IV and V, ED clips here.

http://soundcloud.com/danieldowning

NorCal-Mesa
Mark II
Posts: 85
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:27 pm
Location: California

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by NorCal-Mesa » Fri Mar 22, 2013 10:20 pm

I have a few Mesa Heads and my royal ra 100 works really well with pedals.
Mesa Mark V Head
Mesa Multi Watt Dual Rectifier
EVH 510 III
Mesa Royal Atlantic
Mesa Rectoverb
Orange Dark Terror
Gibson Guitars
Taylors
Mesa 4x12

Simbio
Bottle Rocket
Posts: 4
Joined: Wed Mar 20, 2013 11:15 pm

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by Simbio » Fri Mar 22, 2013 11:55 pm

Hello and thx for the replays. I dont really know what's wrong with the amp, when i turn the wah or the phaser on i hear a echo (like a very short delay) and when i use my overdrive / distortion pedals they fuzz really bad when playing the 5th and 6th string.
And yes, when i use phaser, chorus, delay, etc. i use them in the fx loop. When i use the wah / overs / distortions they're in front of the amp.

Is there any posibilities that the problem is my cab or the tubes?


tried:

Mi audio tube zone
tech 21 liverpool
ts9

the 3 of them fuzz terribly but when i use my mxr 10 band eq as overdrive or my cae line driver as overdrive i have no issues, like if the amp only takes transparent pedals or something like that. About the wah i use a crybaby 535q

danyeo1
Mark IV
Posts: 750
Joined: Tue Dec 13, 2005 12:05 am
Location: Central NJ

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by danyeo1 » Sat Mar 23, 2013 7:43 am

Simbio wrote:Hello and thx for the replays. I dont really know what's wrong with the amp, when i turn the wah or the phaser on i hear a echo (like a very short delay) and when i use my overdrive / distortion pedals they fuzz really bad when playing the 5th and 6th string.
And yes, when i use phaser, chorus, delay, etc. i use them in the fx loop. When i use the wah / overs / distortions they're in front of the amp.

Is there any posibilities that the problem is my cab or the tubes?


tried:

Mi audio tube zone
tech 21 liverpool
ts9

the 3 of them fuzz terribly but when i use my mxr 10 band eq as overdrive or my cae line driver as overdrive i have no issues, like if the amp only takes transparent pedals or something like that. About the wah i use a crybaby 535q

I'd put the phaser out front as well, phase sounds aweful in the loop to me. I also never use chorus in an effects loop. If the amp sounds ok with the pedals off then it's gotta be something with the pedals. Unplug everything and start by plugging in 1 pedal at a time so you can troubleshoot the pedals, and the patch cables you're using between the pedals.
MarkIIC+,III, IV and V, ED clips here.

http://soundcloud.com/danieldowning

User avatar
screamingdaisy
Donating Member
Posts: 4508
Joined: Mon Jan 24, 2005 4:57 pm
Location: South of Heaven

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by screamingdaisy » Sat Mar 23, 2013 10:14 am

The cab shouldn't be an issue. I have one loaded with Man-O-Wars and it sounds fine with distortion running through it (they're Eminence's version of the G12T-75s for those that've never heard them).

Most problems with tube amps are tube related. Mesa tries to use reliable tubes, but they're little glass bottles and shipping can take it's toll on them. Make sure they're all seated firmly in their socket, and if that doesn't work then try swapping some around to see if the problem changes. Mesa has a section on diagnosing tube problems near then end of the manual, and the tubes are warranted for 6 months from the date of purchase should one or more of them have gotten damaged.
Ignore the hype and trust your ears. Play more, buy less = better tone.

User avatar
YellowJacket
Dual Recto
Posts: 2982
Joined: Wed Jul 01, 2009 6:18 pm
Location: Weinerpeg MB Canada
Contact:

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by YellowJacket » Sun Mar 24, 2013 2:00 am

Stupid Question:

Does the amp work fine when you plug straight in from the guitar with the FX loop bypassed? This is a good starting point for testing.

guitarrhinoceros
Mark II
Posts: 87
Joined: Wed Mar 07, 2012 11:52 am
Location: Northern California

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by guitarrhinoceros » Sun Mar 24, 2013 1:13 pm

Yeah, I never found the RA to take pedals very well, especially towards the end of my tenure with the amp. At the beginning, I thought otherwise, but after some critical listening I quickly changed my mind. It doesn't take pedals horribly, but just not as well as say other Mesa amps do (Lonestar).

Simbio
Bottle Rocket
Posts: 4
Joined: Wed Mar 20, 2013 11:15 pm

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by Simbio » Sun Mar 24, 2013 4:02 pm

YellowJacket wrote:Stupid Question:

Does the amp work fine when you plug straight in from the guitar with the FX loop bypassed? This is a good starting point for testing.


the amp works perfectly, the problem begins when i engage overdrive / distortion pedals and my wah.

Heritage Softail
Mark IV
Posts: 942
Joined: Sat Nov 07, 2009 6:51 am
Location: Atlanta Ga

Re: my RA doesnt take pedals well

Post by Heritage Softail » Sun Mar 24, 2013 4:41 pm

Return it ASAP and don't get stuck with something you don't like.
Mesa MK IIC, DSL100, Dr Z Maz 38 NR, Bogner Uberschall Twin Jet purple mod, 5153, Rectoverb S2

JP6, LP, SG, Anderson Pro-Am, Suhr, PRS, Strat, Tele, assorted victims of pentatonic hacking.

Gone - MKV, Single Rectifier, Rivera K-Tre

18 year chip.

Post Reply