Mark V Static Sound on Every note

Discussion for the new Mark V

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Tue Jan 20, 2015 2:23 pm

Ok. It's hard to say when I can't hear how it sounds. Is the noise a high pitch sound?
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Wed Jan 21, 2015 9:19 am

Here is the link to the recording. It may help to use headphones. The unwanted distortion of the signal didn't jump out at me.

https://soundcloud.com/markv-8/markvscratchdistortion

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Wed Jan 21, 2015 11:36 am

Hello MarkV!

I have listen to the sound clip now. I can hear background noise and it sounds like when you do a recording without noise reduction, is this what you mean?

If this is the issue, try first to connect a noise suppressor between the guitar and the input of the amp, if it have no effect, try to connect the noise suppressor in the fx loop of the amp and see if it dissapears. This way you can determine if the preamp or the power amp that is causing this noise.

I also heard some fret buzz on some of the note you played.
The timbre in the amp sounds ok to me.

2B
Last edited by 2 Boogie on Wed Jan 21, 2015 11:42 am, edited 1 time in total.
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Wed Jan 21, 2015 11:41 am

2 Boogie,

I think you described the sound really well. The recording is actually clear and the notes coming out of the amp sound like there is some recording distortion.

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Wed Jan 21, 2015 11:48 am

I learned this trick from a friend of mine, his amp was giving almost the same background noise.
He put a noise suppressor in the fx loop and the noise was gone.
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Wed Jan 21, 2015 11:50 am

Thanks for the tip, I will give it a try. Do you have a recommendation? (I stopped using pedals when I bought the MarkV)

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Wed Jan 21, 2015 11:52 am

My friend was using a Boss NS-2 Noise Suppressor.

http://www.bossus.com/gear/productdetai ... rentId=262
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Wed Jan 21, 2015 11:58 am

I'll give it a try. Boss builds pedals like tanks and they are pretty reasonable used on Reverb and eBay.

I hope that will work because I am not playing through the effects loop at all today.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Wed Jan 21, 2015 11:58 am

I'll give it a try. Boss builds pedals like tanks and they are pretty reasonable used on Reverb and eBay.

I hope that will work because I am not playing through the effects loop at all today.

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Wed Jan 21, 2015 2:54 pm

Try it and see if that will do the trick.
If that's not working, try to connect the NS-2 like this:

Gtr -> Input (NS-2)
Amp (Fx Send) -> Return (NS-2)
Amp (Fx Return) -> Send (NS-2)
Output (NS-2) -> Amp input

If this pedal doesn't work, then you can try Rocktron Hush pedals or ISP Decimator pedal.

2B
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

Chester
Mark III
Posts: 364
Joined: Mon Mar 22, 2010 1:38 pm
Location: Scotland

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by Chester » Thu Jan 22, 2015 1:24 pm

Just a thought - is the FX loop send level knob centred or at an extreme?
PRS 2 Channel 50
Carol Ann Triptik R
Carol Ann OD 3R
Carol Ann Tucana 3R
Carol Ann 10th Anniversary
Redplate Aurora 34
Marshall Anniversary 4X12
PRS 2X12

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Fri Jan 23, 2015 6:48 am

I don't think the fx send level will have any effect that give this background noise. More likely a cable or a flatcable that is lying to close to the circuit board or to close to the tube sockets.

2B
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
MarkV
Mark II
Posts: 52
Joined: Fri Jan 31, 2014 9:34 am

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by MarkV » Thu Jan 29, 2015 4:16 pm

2B- I have one thing that is loose, one of the power tube leads is broken off and I can't get it out. Maybe that is the culprit. Everything else, in my estimation, is secure.

2 Boogie
Mark II
Posts: 59
Joined: Sat Dec 20, 2014 1:12 pm
Location: Sweden

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by 2 Boogie » Fri Jan 30, 2015 3:24 am

Hello MarkV!

That could be one issue to the problem. Can you see which of the leads that is brogen, or can you take a picture of it?
Mesa Boogie Mark V 25, Kemper Amp.
Sterling by Music Man JP100D, LTD MH-350R (Crunch Lab & LiquFire), Ibanez EGEN-8 (DiMarzio Evolutions), Washburn N2 (modded to a N4), Washburn N1 (Gotoh tremolo, DiMarzio JBJ bridge, DiMarzio '59 neck), Dean C350F.

User avatar
jb's 52
Mark IV
Posts: 509
Joined: Tue Mar 16, 2010 11:19 am
Location: west coast

Re: Mark V Static Sound on Every note

Post by jb's 52 » Fri Jan 30, 2015 4:38 am

MarkV wrote:2B- I have one thing that is loose, one of the power tube leads is broken off and I can't get it out. Maybe that is the culprit. Everything else, in my estimation, is secure.
Yeah...

Make sure those needle nose pliers are insulated!
♫♫♫♫


Union Down

------
Mark V Head
Roadster Head
2x12 Recto Horizontal

Post Reply