The Boogie Board

Discussion Forum for Mesa Boogie Products
It is currently Fri Nov 24, 2017 7:51 am

All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
PostPosted: Sat Aug 13, 2016 7:28 pm 
Offline
Mark II

Joined: Sat May 31, 2014 11:00 pm
Posts: 80
Ok, I am not sure what I am doing wrong here, but here it goes. I am on the fence about replacing my 1x12 Express 5:25 combo with a 5:50 Plus head. So, to get a feel for a similar (notice, I did not say same) tone with 50 Watts pushing it into a different cab (the one I would use with the head, if I got it), I ran a cable from the effects loop send into my Marshall 9100 (it's a rack mounted, 50 Watt stereo power amp with 5881 tubes). What did I get? NOTHING! No sound came out of the power amp (yes, it was all hooked up right, I know it well, and the cables, cab are all good). Sound continued to come out of the Express combo. It clearly states the effects loop of the Express is a series loop, in the manual. If this is the case, I would expect the signal path would be fully interrupted by putting a cable into the send jack. I know the loop works, as I use this amp all the time at practice, with a series of effects in the loop (delay, modulation, eq). So I am wondering - where did I go wrong? Is the jack/switch to interrupt the path on the RETURN side? Should I try again with just a plain, unhooked cable (on one end) in the return and my set up as described? Has anyone run into this? I do not want to just try that, if no one knows for sure.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Aug 13, 2016 10:03 pm 
Offline
Mark III

Joined: Sat Apr 25, 2015 1:22 am
Posts: 274
Location: MO
Try plugging in a "dummy" cable into the effects return. It doesn't need to go anywhere, it just needs something in that jack. So just take a spare guitar cable, plug it in the return, and don't worry about plugging the other end into anything. I don't know why it's like that, but that's what I have to do with my V.

_________________
PRS 408
Les Paul Custom 08
Edwards Alexi
Mark V
JP2C


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Aug 14, 2016 8:20 pm 
Offline
Mark II

Joined: Sat May 31, 2014 11:00 pm
Posts: 80
Gave that a try today. The results were the same. Looks like that is something you just cannot do with this line. Still experimenting with this amp and all it DOES have to offer; but I sure like the features of the "Plus."


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 05, 2016 4:07 am 
Offline
Mark III

Joined: Sat Apr 25, 2015 1:22 am
Posts: 274
Location: MO
I'm curious to know if you found a solution for this. I couldn't find anything out on mesa's website about using it with another power amp. I've had good results running my JP2C through my V's power amp via the fx send. But my V doesn't like sending its signal through the JP using the fx. Sounds like crap, but at least it sends something. I guess it wouldn't suprise me that the express wouldn't be able to do this, based on weirdness I've seen from mesa's fx loops. I also gave the manual a quick glance but did not see anything about using other power amps. Maybe a phone call to mesa, just to find out what's going on.

_________________
PRS 408
Les Paul Custom 08
Edwards Alexi
Mark V
JP2C


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Sep 05, 2016 9:37 am 
Offline
Mark III

Joined: Tue Aug 30, 2011 4:35 pm
Posts: 162
I've got a 5:25 non plus head...I get preamp signal through the fx send jack normally...when I plug a cable into the return the speaker cabinet gets muted...maybe something is wrong with your amp.. just send an email to mesa support..

_________________
https://www.youtube.com/user/unlike13/videos

https://soundcloud.com/un_like


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Sep 06, 2016 12:13 pm 
Offline
Mark II

Joined: Sat May 31, 2014 11:00 pm
Posts: 80
I never found a solution to that issue. Plugging in a cable into the return of the effects loop made no difference. At this point, it's no longer an issue for me, as I purchased the 5:50 Plus I was looking at; and sold the 5:25.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC - 6 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group