Mark IV's FX loops keeps going quiet

Pre Recto days. Boogie modified Fenders, Mark I-IV, Dual Calibers, etc

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

Post Reply
User avatar
Herbie the Rad Dorklift
Mark III
Posts: 354
Joined: Fri Jan 25, 2008 6:26 am
Location: York, England
Contact:

Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by Herbie the Rad Dorklift » Tue Mar 22, 2011 8:50 am

In the Fx loops of my Mesa Mark IV, I have a delay and an EQ boost.

When I got the FX Loop On button on the footswitch there is a great solo boost (thanks to the EQ pedal).

However, last gig, every now and then it would be quieter than the normal rhythm tone. Sometimes it would start normal, then dip in volume, only to be fine again the next time.

According to the Mesa's manual, the preamp valve in V2 controls the FX return stage.

Is it the valve that's going you think?
Image

http://www.myspace.com/breakoutdegree

..And I smile and I learn to pretend...

I like to Boogie with my Mark IV

ANIMATED SUSPENSION
Mark III
Posts: 394
Joined: Fri Mar 28, 2008 8:25 am
Location: UK

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by ANIMATED SUSPENSION » Tue Mar 22, 2011 1:32 pm

Try swapping V2 with V4, I doubt you use the reverb anyway ?? :)
Ibanez RG8270VV
Ibanez RG8470FE
Ibanez RG8570TT
Ibanez RG2620CBL
Musicman JP6 Pearl Redburst,inlays,headstock
'91 PRS CE24 Maple Top Grey Black
'93 PRS Cust 24 Whale Blue Quilt,Birds
Mk IV Medium Head
Single Rectifier Head
4x12 Recto Std Cab

User avatar
Herbie the Rad Dorklift
Mark III
Posts: 354
Joined: Fri Jan 25, 2008 6:26 am
Location: York, England
Contact:

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by Herbie the Rad Dorklift » Tue Mar 22, 2011 6:56 pm

That's a very good point, I took the reverb out of it :lol:
Image

http://www.myspace.com/breakoutdegree

..And I smile and I learn to pretend...

I like to Boogie with my Mark IV

User avatar
lerxst88
Mark IV
Posts: 523
Joined: Wed Nov 26, 2008 6:10 pm
Contact:

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by lerxst88 » Tue Mar 22, 2011 11:13 pm

This reminds me of an old fender trick. If youre not using the reverb could you just take that tube out and get a bit of headroom and run the PT cooler?
Current:
Mark IV #6044

Gone:
Nomad 100 #941
Recto 2x12 #20195

ANIMATED SUSPENSION
Mark III
Posts: 394
Joined: Fri Mar 28, 2008 8:25 am
Location: UK

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by ANIMATED SUSPENSION » Wed Mar 23, 2011 3:07 am

You MUST have a tube in V4 as one half is a gain stage for the lead channel !! :shock: V2B sounds like the loop problem and V4B is the reverb send stage.Just swap em see if it makes a difference.
Ibanez RG8270VV
Ibanez RG8470FE
Ibanez RG8570TT
Ibanez RG2620CBL
Musicman JP6 Pearl Redburst,inlays,headstock
'91 PRS CE24 Maple Top Grey Black
'93 PRS Cust 24 Whale Blue Quilt,Birds
Mk IV Medium Head
Single Rectifier Head
4x12 Recto Std Cab

User avatar
Herbie the Rad Dorklift
Mark III
Posts: 354
Joined: Fri Jan 25, 2008 6:26 am
Location: York, England
Contact:

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by Herbie the Rad Dorklift » Wed Mar 23, 2011 3:57 am

Won't the lead channel be affected by the (possible) dodgy valve?
Image

http://www.myspace.com/breakoutdegree

..And I smile and I learn to pretend...

I like to Boogie with my Mark IV

ANIMATED SUSPENSION
Mark III
Posts: 394
Joined: Fri Mar 28, 2008 8:25 am
Location: UK

Re: Mark IV's FX loops keeps going quiet

Post by ANIMATED SUSPENSION » Wed Mar 23, 2011 4:07 am

No coz it is only the B half that sounds dodgy. V2A is also a lead gain stage and that seems ok, just the V2B half is suspect, put it in V4 and see if the problem goes away. It's not a permanent fix by any means, but it will eliminate if the tube is faulty or not. :D
Ibanez RG8270VV
Ibanez RG8470FE
Ibanez RG8570TT
Ibanez RG2620CBL
Musicman JP6 Pearl Redburst,inlays,headstock
'91 PRS CE24 Maple Top Grey Black
'93 PRS Cust 24 Whale Blue Quilt,Birds
Mk IV Medium Head
Single Rectifier Head
4x12 Recto Std Cab

Post Reply