Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Pre Recto days. Boogie modified Fenders, Mark I-IV, Dual Calibers, etc

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

Post Reply
xedwinx206
Mark II
Posts: 93
Joined: Wed Oct 17, 2007 4:32 pm
Location: Washington
Contact:

Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by xedwinx206 » Tue Feb 24, 2009 10:26 pm

So on my Mark IV when I was playing through the lead channel the gain sounded like it was dying/fading in and out? It was really wierd. Anyone have and idea what this could be? Maybe something is going out?
thanks

normandk7
Mark II
Posts: 101
Joined: Mon Jun 02, 2008 10:15 am
Location: Canada

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by normandk7 » Tue Feb 24, 2009 10:28 pm

Have you tried to swapp the preamp tubes???
Mark IV B (Short body combo) Mark IV B (medium head)
2x EVM Thiele cab

xedwinx206
Mark II
Posts: 93
Joined: Wed Oct 17, 2007 4:32 pm
Location: Washington
Contact:

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by xedwinx206 » Tue Feb 24, 2009 10:32 pm

No I have not. I think I'm going to take it to an amp tech and have give go through it and just kind of see if their are any issues he notices. I have a feeling that it may have something to do with the tubes
thanks

normandk7
Mark II
Posts: 101
Joined: Mon Jun 02, 2008 10:15 am
Location: Canada

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by normandk7 » Tue Feb 24, 2009 10:40 pm

I think it's the first thing to check and hope that it will cure the problem.
Good luck,
Normand.
Mark IV B (Short body combo) Mark IV B (medium head)
2x EVM Thiele cab

mshifflett
Bottle Rocket
Posts: 14
Joined: Thu Jun 29, 2006 6:35 am

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by mshifflett » Wed Feb 25, 2009 8:47 am

+1 on swapping tubes to see if the problem follows the tube
'90 Mark IV Combo

User avatar
MusicManJP6
Donating Member
Posts: 4427
Joined: Mon Jun 04, 2007 7:58 am
Location: Greenville. SC

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by MusicManJP6 » Wed Feb 25, 2009 11:12 am

+1 to the other comments... check yer tubes!
Mark V:25 | Mini Rectifier 25 | Mini Rec 1x12 | Fractal Audio FX-8
'06 EBMM JP6 (Mystic Dream) | '15 Epi ES-339 PRO (Cherry) | '11 PRS SE245 (Tobacco Sunburst)
'05 PRS SE Soapbar II (Vintage Cherry) | '92 Peavey Predator USA (Custom)

SgtPatton
Bottle Rocket
Posts: 18
Joined: Sat Feb 09, 2008 1:01 pm
Location: Finland

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by SgtPatton » Thu Mar 05, 2009 4:27 pm

Let's borrow this topic...

So I have a problem with Mark IV. It has started to sound muddy or flubby. I have to crank treble all the way up now...I don't think it's the tubes, 'cause they are quite new. Amp is from the early 90's. Maybe filter caps are going bad? There's no loss of distortion or volume. Just increasing muddiness...Can you help me?
Mesa Boogie Mark IV (A) Medium Head
Mesa Boogie Mark V - head *SOLD*
Mesa Boogie Rectifier 4x12

+Bunch of expensive guitars

normandk7
Mark II
Posts: 101
Joined: Mon Jun 02, 2008 10:15 am
Location: Canada

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by normandk7 » Thu Mar 05, 2009 8:16 pm

I'm not as sure as you are that it is not a tube problem...
I really think you should look that way before going to a tech.
I once had a problem with my combo (mark 4B) and it was filter cap . The amp was very noisy and i had to warm it something like 2 hours before it began to sound ok. Really hope its not your case. Finally, i sent it to Petaluma and they change the board because a cap has leak on it...
Anyway, cross your finger and chech the tubes.
Good luck,
Normand.
Mark IV B (Short body combo) Mark IV B (medium head)
2x EVM Thiele cab

xedwinx206
Mark II
Posts: 93
Joined: Wed Oct 17, 2007 4:32 pm
Location: Washington
Contact:

Re: Mark IV lead channel sounds like it's dying?

Post by xedwinx206 » Fri May 08, 2009 10:00 pm

Fixed!! Finally got around to replacing all the tubes and my amp no longer has gain issues on the lead channel. But now I'm looking to trade it for a Roadster. I like the Mark IV, but I just don't think it's the amp for me. i really miss that roadster/recto tone.
thanks for all the help guys
Edwin Song

Post Reply