Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Mark I's, II's, III's and the almight IV

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

Post Reply
charleonthronez
Mark I
Posts: 24
Joined: Mon Dec 08, 2014 2:00 am

Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by charleonthronez » Sat Mar 31, 2018 5:58 am

Dear Mesa lovers ,

I have a mark III And it has an extra noise That can be heard clearly on both clean channel and dirty channel, kindly watch my video showing the noise.

https://youtu.be/gKhghVPvDcY

Is that normal for Mark III blue stripe? Or the cap filters are causing this noise and should be replaced?

Awaiting your recommendations.

Thanks all.

Bruce Weldy
Mark I
Posts: 21
Joined: Sun Nov 30, 2014 8:27 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by Bruce Weldy » Sat Mar 31, 2018 10:59 am

charleonthronez wrote:Dear Mesa lovers ,

I have a mark III And it has an extra noise That can be heard clearly on both clean channel and dirty channel, kindly watch my video showing the noise.

https://youtu.be/gKhghVPvDcY

Is that normal for Mark III blue stripe? Or the cap filters are causing this noise and should be replaced?

Awaiting your recommendations.

Thanks all.
Have to ask.....does it make the noise when the guitar cable is unplugged? I only ask because you have a cable plugged in during the video.

charleonthronez
Mark I
Posts: 24
Joined: Mon Dec 08, 2014 2:00 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by charleonthronez » Sat Mar 31, 2018 1:10 pm

Yes the cable was plugged to the guitar , this noise is not as this when the cable is unplugged from the amp.

Bruce Weldy
Mark I
Posts: 21
Joined: Sun Nov 30, 2014 8:27 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by Bruce Weldy » Sat Mar 31, 2018 2:53 pm

charleonthronez wrote:Yes the cable was plugged to the guitar , this noise is not as this when the cable is unplugged from the amp.
Then you need to check everything in your signal chain - the problem is most likely there, not the amp.

charleonthronez
Mark I
Posts: 24
Joined: Mon Dec 08, 2014 2:00 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by charleonthronez » Sat Mar 31, 2018 11:23 pm

Simply the guitar is plugged into the amp directly with no effects in the loop.
Pickups are seymour Duncan distortions.

User avatar
Don
Single Recto
Posts: 1363
Joined: Sat Jan 12, 2008 12:32 pm

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by Don » Mon Apr 02, 2018 7:25 am

Is the guitar's volume set to zero or minimum?

Do you have florescent or CLF lamps in the room or the same circuit as the amp? Does it make that noise in other rooms or when plugged into a different circuit? Do other amps do this in this location?

It sounds like the guitar is picking up outside interference.

Bruce Weldy
Mark I
Posts: 21
Joined: Sun Nov 30, 2014 8:27 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by Bruce Weldy » Mon Apr 02, 2018 9:30 am

Try a different cable and a different guitar....swapping out one at a time.

charleonthronez
Mark I
Posts: 24
Joined: Mon Dec 08, 2014 2:00 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by charleonthronez » Mon Apr 02, 2018 3:44 pm

Don wrote:Is the guitar's volume set to zero or minimum?

Do you have florescent or CLF lamps in the room or the same circuit as the amp? Does it make that noise in other rooms or when plugged into a different circuit? Do other amps do this in this location?

It sounds like the guitar is picking up outside interference.
Guitar volume all the way up , no lamps causing this as when I plug the same guitar to my fender Princeton it is dead silent.

charleonthronez
Mark I
Posts: 24
Joined: Mon Dec 08, 2014 2:00 am

Re: Mesa Mark III NOISE , Is it cap filters problem?

Post by charleonthronez » Mon Apr 02, 2018 3:52 pm

Bruce Weldy wrote:Try a different cable and a different guitar....swapping out one at a time.
Did do so and the same noise ☹️☹️

Post Reply