The Boogie Board

Discussion Forum for Mesa Boogie Products
It is currently Sat Nov 18, 2017 6:27 pm

All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Dial rec solo issue
PostPosted: Sun Jan 08, 2017 9:04 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Hey guys. New to the board but from what I've read you guys know your stuff and nice to boot! Bravo. So the reason I'm here is my buddy had a dual rec solo head that had a few issues. From what I've been told is that he used the amp a while back into a cab that apparently had a bum jack. He was getting no sound and for whatever reason he left the amp on fir another hour. I liked at it and he had burnt diodes in the preamp board so i changed those. I plugged it back in after testing circuits and i still get no sound out of channel 1 and some out of 2. I turned it off before running anything else. He also mentioned that previous to the no sound issue he was having trouble with the solo function sticking on. Amy suggestions? It is no longer under warranty and he left it with a tech who took 8 months to say it had burnt diodes but couldn't get to it...lol maybe he knew there was a lot wrong 't with it? Iol. Thanks guys!


Last edited by Wavey63 on Mon Jan 09, 2017 10:46 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 09, 2017 10:28 am 
Offline
Donating Member
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 6:52 am
Posts: 3054
Location: New Haven, CT U.S.A.
Wavey63 wrote:
...... He was getting no sound and for whatever reason he left the anno on die another hour. .......

Welcome to the forum.

I'm guessing you were trying to tell us that "he left the amp on for another hour"?

Have you ruled out bad tubes yet? If he tried to play the amp for an hour without a proper speaker load the output tubes are most likely damaged, and possibly the output transformer as well.

I would bring the amp to a Mesa certified tech, they are listed on Mesa's website.

Good luck,
Dom

_________________
'07 Roadster Voodoo modded
'08 Stiletto Deuce II
'10 Mark V
'01 Recto 4X12 V30/Swamp Thang
'04 Recto 4X12 V30/Delta Pro 12A
'74 Les Paul Custom
'12 Les Paul Signature T
Slinky's & Jazz III's
Voodoo Labs MIDI
==> NOMAD on Facebook <==


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 09, 2017 10:49 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Yeah sorry about the bad post. Lol should i check the tranny to see if it's shot? I'm trying to save my buddy money by repairing it if i can.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 09, 2017 11:11 am 
Offline
Donating Member
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 6:52 am
Posts: 3054
Location: New Haven, CT U.S.A.
Wavey63 wrote:
Yeah sorry about the bad post. Lol should i check the tranny to see if it's shot? I'm trying to save my buddy money by repairing it if i can.

Have you eliminated the power tubes as the failure?

Can you get a signal from the FX loop send?

Dom

_________________
'07 Roadster Voodoo modded
'08 Stiletto Deuce II
'10 Mark V
'01 Recto 4X12 V30/Swamp Thang
'04 Recto 4X12 V30/Delta Pro 12A
'74 Les Paul Custom
'12 Les Paul Signature T
Slinky's & Jazz III's
Voodoo Labs MIDI
==> NOMAD on Facebook <==


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 09, 2017 11:37 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
I haven't checked tubes. I dont have replacements on hand. I'll check the fx loop when i get home from work.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Sun Jan 29, 2017 8:43 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Finally got time to look into the amp a bit more. One thing i find questionable is the 2 yellow leafs from the PT that are speed to read at 3vac according to the scheme. One reads at 4.5 and the other 0vac. Is this a bad PT? Should i treat those leads out of the circuit?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 30, 2017 5:12 am 
Offline
Donating Member
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 6:52 am
Posts: 3054
Location: New Haven, CT U.S.A.
Wavey63 wrote:
Finally got time to look into the amp a bit more. One thing i find questionable is the 2 yellow leafs from the PT that are speed to read at 3vac according to the scheme. One reads at 4.5 and the other 0vac. Is this a bad PT? Should i treat those leads out of the circuit?

Could you translate this?

There should be three sets of secondary taps from the PT, B+ at approx. 350V, 5V for the 5U4GB heaters, and 6.3V for the preamp tube heaters, switching & pilot lamp.

http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=507

I think you are measuring the 5V rectifier tube heater taps. Could you share some pictures?

Dom

_________________
'07 Roadster Voodoo modded
'08 Stiletto Deuce II
'10 Mark V
'01 Recto 4X12 V30/Swamp Thang
'04 Recto 4X12 V30/Delta Pro 12A
'74 Les Paul Custom
'12 Les Paul Signature T
Slinky's & Jazz III's
Voodoo Labs MIDI
==> NOMAD on Facebook <==


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Jan 30, 2017 6:50 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Sorry. I'm not sure how to post a pic but both red taps give me 345v. Both green about 3.2v. One yellow gives me 4.5v and the one closest to to rear of the chassis gives me barely. 2v.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Tue Feb 07, 2017 6:54 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Where is the best place for replacement trannys?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Wed Feb 08, 2017 3:30 am 
Offline
Mark III
User avatar

Joined: Tue Jul 03, 2012 1:51 pm
Posts: 166
Location: Texas
Wavey63 wrote:
Where is the best place for replacement trannys?


Www.mesaboogie.com

_________________
Dual Rectifier
Recto 4 x 12 Straight v30s

Ibanez RG560
BC Rich Beast (Fully Understand it's namesake now)

"Efficiunt Daemones, ut quae non sunt, sic tamen quasi sint, conspicienda hominibus exhibeant." - Lactantius


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Sun Feb 12, 2017 10:45 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Thanks! How do i treat to make sure it's a faulty tranny before i have my buddy shell out the money for a new one?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Feb 13, 2017 5:07 am 
Offline
Donating Member
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 6:52 am
Posts: 3054
Location: New Haven, CT U.S.A.
Have you rules out bad tubes yet?

Have you tried sending a signal into the FX return to see if you get sound?

If you suspect the 5U4GB filament supply, remove those tubes and run the amp on silicon diode rectification until you sort out the other issues you have with passing signal.

One thing at a time.

Dom

_________________
'07 Roadster Voodoo modded
'08 Stiletto Deuce II
'10 Mark V
'01 Recto 4X12 V30/Swamp Thang
'04 Recto 4X12 V30/Delta Pro 12A
'74 Les Paul Custom
'12 Les Paul Signature T
Slinky's & Jazz III's
Voodoo Labs MIDI
==> NOMAD on Facebook <==


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Feb 13, 2017 7:27 am 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Nit bad tubes. Amp does same thing in diode and tube rec mode. Not sure what you mean by sending Siddhartha lsignal into fx loop....


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Feb 13, 2017 8:15 am 
Offline
Donating Member
User avatar

Joined: Mon Jan 01, 2007 6:52 am
Posts: 3054
Location: New Haven, CT U.S.A.
Wavey63 wrote:
Nit bad tubes. Amp does same thing in diode and tube rec mode. Not sure what you mean by sending Siddhartha lsignal into fx loop....

LOL Siddhartha.

If you are not getting signal through the amp, and you have completely eliminated all tubes as an issue, you need to determine if this is preamp or poweramp. Pretty basic stuff. First thing I would do is plug a guitar into the amp, then connect the FX send to the FX return of a working amp and see if you get signal. If yes then you know the issue is not in the preamp. Next you would send audio into the return of the suspect amp, either from another amps FX send, or even an MP3 player to see if it passes audio to the speakers.

BTW- if you look at the schematic for the power supply you will see that the 5U4GB tubes are always in the circuit regardless of the rectifier select switch. This is why I recommended pulling the tubes and selecting diodes. If there is an issue with that TX secondary it could be pulling down other voltages.

Dom

_________________
'07 Roadster Voodoo modded
'08 Stiletto Deuce II
'10 Mark V
'01 Recto 4X12 V30/Swamp Thang
'04 Recto 4X12 V30/Delta Pro 12A
'74 Les Paul Custom
'12 Les Paul Signature T
Slinky's & Jazz III's
Voodoo Labs MIDI
==> NOMAD on Facebook <==


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Dial rec solo issue
PostPosted: Mon Feb 13, 2017 12:44 pm 
Offline
Bottle Rocket

Joined: Sat Jan 07, 2017 3:24 pm
Posts: 13
Ah...now i see...ok. and sorry for the auto correct issues....lol wth is Siddhartha?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 22 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 6 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group