Roadster lag fix

Discussion area for Single, Dual and Trip Rectifers

Moderators: Guitarzan, Grandor, ned, Platypus

User avatar
echoes420
Mark II
Posts: 125
Joined: Tue Mar 10, 2009 6:51 am

Roadster lag fix

Post by echoes420 » Mon Aug 24, 2009 7:18 pm

Somebody suggested that I should make a new thread so it can be made into a sticky.

I have had a few people confirm that this worked for them also, but I would like to hear from all you Roadster owners.

It is rather simple to eliminate the channel switching lag in the Roadster. All you have to do is leave the reverb button on the footswitch engaged at all times, regardless of if you have reverb on in the channel strip or not. There will still be the lag on the different levels of reverb mixing in, but the amp is actually designed to do that and with good reason. Nonetheless, there will be absolutely no dead spot in sound.

Couple this with cycling through the channels whilst in standby to eliminate the "pop" and you are ready to rule the road!
2008 DR Roadster
2000 DR Rev G
1999 Rectifier 2x12
1999 Standard Recto 4x12
2010 Vox Night Train
1984 JCM 800 2x12(4104)
1977 Fender Twin Reverb 2x12
1995 PRS CE-24
2005 Fender American Std. Telecaster
2009 Fender Billy Corgan Strat
2009 Gibson SG Menace

User avatar
fluff191
Donating Member
Posts: 1832
Joined: Wed Mar 25, 2009 5:32 pm
Location: Puyallup, WA
Contact:

Re: Roadster lag fix

Post by fluff191 » Mon Aug 24, 2009 7:31 pm

Sticky!!!

Just send Ned a PM and he will make it happen.
Schecter Guitars | Kemper Profiling Amplifier | Superior Drummer | REAPER

Videos: http://www.youtube.com/fluff191
Tunes: http://www.blackmetalbicycle.com

User avatar
echoes420
Mark II
Posts: 125
Joined: Tue Mar 10, 2009 6:51 am

Re: Roadster lag fix

Post by echoes420 » Mon Aug 24, 2009 7:35 pm

fluff191 wrote:Sticky!!!

Just send Ned a PM and he will make it happen.
Thanks fluff! I'm on it.
2008 DR Roadster
2000 DR Rev G
1999 Rectifier 2x12
1999 Standard Recto 4x12
2010 Vox Night Train
1984 JCM 800 2x12(4104)
1977 Fender Twin Reverb 2x12
1995 PRS CE-24
2005 Fender American Std. Telecaster
2009 Fender Billy Corgan Strat
2009 Gibson SG Menace

User avatar
Nitrobattery
Mark IV
Posts: 848
Joined: Sun Feb 13, 2005 1:10 pm
Location: Central NY
Contact:

Re: Roadster lag fix

Post by Nitrobattery » Mon Aug 24, 2009 8:51 pm

I'm glad this became a sticky. I was ready to sell my Roadster before echoes420 told me about the Reverb button trick.

Laskyman
Mark IV
Posts: 909
Joined: Sun Jul 29, 2007 3:41 pm
Location: Under the Big Sky...

Re: Roadster lag fix

Post by Laskyman » Mon Aug 24, 2009 9:03 pm

You know- I always had the reverb "on" even though I never dialed any in on channels 3 and 4....that could explain why I never had any lag...
*Laskyman*
Mesa Mark V head, Mesa Roadking 212 Cab
Fractal Audio Axe FX II
MFC 101 Mission EX Pedal
Zoom HD16/ Peavey Transformer 112
MIJ Ibanez 6's, Suhr Tele, BICH Exotic 10

User avatar
mikey383
Single Recto
Posts: 1391
Joined: Tue Jan 25, 2005 12:14 am
Location: North of Dayton, Ohio

Re: Roadster lag fix

Post by mikey383 » Mon Aug 24, 2009 10:23 pm

That's exactly what I was saying in the other thread...could explain why some experienced the lag and some don't. Just from what I've read, it's about 50/50 as to who's had the lag and who hasn't.

Good thing this is a sticky. Headaches relieved for Roadster owners now!

Good job echoes420!
Guitars:Schecter C-1 Classic, Ibanez RG7321, Epiphone LP Supreme
Amps:70's Earth head
Cabs:Recto 4x12, 5150 4x12
Effects:Digitech GSP2101, Budwah
Past amps '95 Dual Recto, '96 Dual Recto, Stiletto Trident, 3 ch. Triple Rec

KH Guitar Freak
Single Recto
Posts: 1258
Joined: Mon Mar 09, 2009 5:16 am

Re: Roadster lag fix

Post by KH Guitar Freak » Tue Aug 25, 2009 1:10 am

Nitrobattery wrote:I'm glad this became a sticky. I was ready to sell my Roadster before echoes420 told me about the Reverb button trick.
Yeah, I always run my amp with the reverb on, I'm sick like that... :lol:

I wonder if you did bypass the loop and reverb, maybe that might help? Haven't tried that out yet myself...

Fotis
Mark I
Posts: 31
Joined: Tue May 29, 2007 4:54 am
Location: Greece
Contact:

Re: Roadster lag fix

Post by Fotis » Tue Aug 25, 2009 2:58 am

Thanks! I am going to try this asap. Does it really work?

Although this is a workaround, it is by no means an excuse for mesa.

P.S. Roadster is one of the greatest amps. It's tone heaven...
http://www.myspace.com/utmostcontemptband
Gear:
Ibanez JPM100P2
Ibanez RG1527 with Blaze/Air Norton
Mesa Boogie Roadster head
Marshall 4x12 AV, Marshall 4x12 with Celestion 35's cabs

User avatar
echoes420
Mark II
Posts: 125
Joined: Tue Mar 10, 2009 6:51 am

Re: Roadster lag fix

Post by echoes420 » Tue Aug 25, 2009 7:05 am

mikey383 wrote: I wonder if you did bypass the loop and reverb, maybe that might help? Haven't tried that out yet myself...
I run my loop bypassed, but I don't think there is a way to truly bypass the reverb.
2008 DR Roadster
2000 DR Rev G
1999 Rectifier 2x12
1999 Standard Recto 4x12
2010 Vox Night Train
1984 JCM 800 2x12(4104)
1977 Fender Twin Reverb 2x12
1995 PRS CE-24
2005 Fender American Std. Telecaster
2009 Fender Billy Corgan Strat
2009 Gibson SG Menace

LithiumZero
Mark III
Posts: 261
Joined: Tue May 31, 2005 6:37 am

Re: Roadster lag fix

Post by LithiumZero » Tue Aug 25, 2009 7:34 am

Well that explains why I didn't see the problem. Mine has always been on but only dialed up on channels 1 & 2.

Melodyman
Mark III
Posts: 156
Joined: Tue Aug 22, 2006 7:36 am
Location: WNY

Re: Roadster lag fix

Post by Melodyman » Tue Aug 25, 2009 8:47 am

The small lag never really bothered me but I will try this to see if there is a difference, thanks for the heads up. :D

paytojt
Donating Member
Posts: 187
Joined: Sun Apr 29, 2007 7:49 pm
Location: Louisville, KY

Re: Roadster lag fix

Post by paytojt » Tue Aug 25, 2009 8:40 pm

LithiumZero wrote:Well that explains why I didn't see the problem. Mine has always been on but only dialed up on channels 1 & 2.
+1.

Bobby_E
Mark II
Posts: 59
Joined: Tue Mar 17, 2009 12:43 pm

Re: Roadster lag fix

Post by Bobby_E » Wed Aug 26, 2009 12:13 pm

Yep, always had mine on for Channels 1 and 2, though I don't use it for 3 and 4. Makes sense why I never had the problem now.

High/Deaf
Bottle Rocket
Posts: 3
Joined: Wed Aug 19, 2009 2:14 pm

Re: Roadster lag fix

Post by High/Deaf » Wed Aug 26, 2009 5:00 pm

Like a few others here, I've always left reverb on but turned all the way down on 3 and 4, so I never heard the lag. But now I want to go home, turn the reverb off and see if I reproduce the problem.

Don't know why I'm looking for problems - usually they find me just fine. But the more I can understand about this most impressive tone monster, the better.

Cheers!

pokerrules47
Mark III
Posts: 301
Joined: Wed May 23, 2007 2:07 pm

Re: Roadster lag fix

Post by pokerrules47 » Thu Aug 27, 2009 12:28 pm

I can say that I've never had my reverb off... LOL.. that might explain why I don't notice the lag. I tend not to change channels much while playing songs... sometimes when I am practicing I do to see what it would sound like with differing amounts of gain.
Gibson LP STD 2007 Stock
Hamer Explorer w/ZW set
Strat DLX with Dimarzio AT1 and Cruisers
ESP MII DLX EMG 81/85
Mark 5:25
Mesa Mini Recto 1x12
DIY 1x12 Cab with Eminence Speakers
Mesa Metal Grille 4x12 (half open)

Post Reply